Porckorongsérv - gerincsérv - Discus Hernia


Porckorong: A gerincet alkotó szomszédos csigolyák teste között található melyhez vékony üvegporc réteg rögzíti. A porckorongok egy erős rostporcos - fibrotikus, lemezes szerkezetű gyűrűből (anulus fibrosus) és ezáltal a gyűrű által körbefogott lágyabb kocsonyás - zselatinszerű (nucleus pulposus) magból épülnek fel.

Porckorongsérv (népies nevén gerincsérv) Discus Hernia
A gerinc mozgásakor a porckorongok az alakjukat változtatva tompítják a csigolyákra ható erőket, rezgéseket.
A porckorongok a gerinc görbületeit követve ék alakúak így képezve a gerinc rugalmasságának az alapját.
Saját vérellátással nem rendelkeznek ezért a folyadékot - tápanyagot diffúzió útján nyerik.
Napközben a terhelés hatására kis mértékben laposodik, éjszaka hidratálódik és magasabb lesz (reggel ébredés után ezért nagyobb a testmagasság az előző estéhez viszonyítva.)

20 éves életkortól a porckorongok rugalmassága fokozatosan romlik. Amennyiben a víztartalma bármely okból csökken (pl. keveset iszunk) a duscus fokozatosan laposabb lesz ennek hatására  a külső gyűrű lemezes szerkezete megszakadhat és a belső kocsonyás rész kiboltosúlhat, áttörhet rajta. (hirtelen terhelés, rossz mozdulat)
A porckorong előboltusult (protusio) állapota az ideggyököt irritálja.

Porckorongsérv föbb jellemzői
Amennyiben a belső kitüremkedő rész egyben marad a belső tömegével  akkor általában a konzervatív kezelések hatására (kedvező körülmények) visszahúzodhat.

Kiszakadt - kizáródott porckorongsérvről beszélünk ha belső kocsonyás kitüremkedés fizikailag elveszíti a kapcsolatát a belső nagyobb tömegű részével. Igy a visszahúzódási képessége megszűnik.

Porckorongsérv általános tünetei
Gyöki fájdalom - érzészavar - zsibbadás (a fájdalom lokális és a kilépő ideggyök lefutása mentén fájdalom érezhető  - nyújtással provokálható) jellemző kisugárzó területek lentről felfelé:
Térd belső oldala (L4 gyök)
Nagylábujj - lábszár külső elülső felszíne (L5 gyök) L4 - L5 csigolya közötti discus
Kisujj - kisujj felöli boka - lábszár hátsó külső része - comb hátsó része (S1 gyök)  L5 - S1 közötti siscus)

A tünetek bizonyos esetekben összetéveszthetőek a "hagyományos" derékfájással (ezért is érdemes minden derékfájást szakorvoshoz fordulva alaposan kivizsgáltatni)

Porckorongsérv diagnózis
A pontos és korai diagnózis nagyon fontos mert porckorong elváltozás, porckorongsérv gyanú esetén eddigi életmódunkat érdemes átgondolni, és szükség esetén változtatni rajta.

Panaszok esetén haladéktalanúl forduljon orvoshoz (Neurolúgus - Ideggyógyász, reumatológus, traumatológus, háziorvos), aki szükség esetén további képalkotó kivizsgálásokra küldhet
(MR, CT)
Porckorongsérv - Discus Hernia műtét A porckorongsérv műtétre gyakran az alábbiak tünetetek miatt kerül sor:
(képalkotó eljárással már igazolt porckorongsérvek esetén CT, MR.)

Érzéskiesések - fokozódó neurológiai kiesési tünetek.
Eredménytelen konzervatív kezelés (6 héten át)
Elviselhetetlen fájdalom
Inkontinencia, székelési és vizelési inger - érzészavar,